Radiologie
Echipamente medicale
Radiologia dentara reprezinta obtinerea prin expunere la radiatii X a unei imagini a dintilor si maxilarelor. Acest procedeu este practicat cu scopul de a cauta anomaliile nedecelabile la examenul clinic, carie in primele stadii, abces, chist sau granulom la extremitatea unei radacini, tumora sau fractura unei radacini sau a unui maxilar, dinte inclus. Radiologia dentara nu comporta nici un risc pentru pacient si nici pentru persoanele din apropiere (insotitori, medici, asistente, vecini etc., iradierea fiind minimă). Utilitatea acestei investigatii este maximă in diagnosticarea afectiunilor ascunse ale danturii. In clinica noastra pacientii vor putea gasi servicii de radiologie si imagistica medicala oferite cu profesionalism.
Aparatul KaVo OP 3D PRO este vârful de gamă al producătorului ce are o tradiție de legendă de peste 50 de ani. Folosește tehnologii 2D și 3D, acoperind astfel toate nevoile clienților. Platforma modernă 3-în-1 prin noul design și versabilitate, setează un nou standard de vârf când vine vorba de imagistică maxilo-facială.
AVANTAJELE NOULUI KAVO OP 3D PRO
– Aparat cu tehnologie 2D/3D upgradabil cu braț cefalometric;
– Nivel de radiații scăzut datorită noii tehnologii Low Dose Technology™;
– Flexibilitate ridicată prin 5 mărimi de volume de mărimi ale câmpului vizual, până la FOV 13 x Ø 15 cm și 4 rezoluții;
– Abilitatea de a compensa pentru poziționarea incorectă a pacientului și dificultățile anamotice cu tehnologia Multilayer ce oferă 5 imagini panoramice cu un singur proces de scanare;
– Obține în mod automat imaginea panoramică optimă prin tehnologia ORTHOfocus™;
– Simplu, intuitiv și ușor de folosit mulțumită noii interfațe pentru utilizator cu touch-screen;
– Concept modular ce asigură fiablitate și rentabilitate maximă în timp.
Tehnica:
Radiografiile intraorale digitale, se fac cu receptorul de imagine (placuta fosforica – asemanatoare ca dimensiune filmului dentar clasic), plasat in cavitatea bucala. Pentru ca imaginea sa fie clara si sa cuprinda exact zona de interes, este foarte important ca pacientul sa ramana nemiscat, pana dupa realizarea expunerii, care dureaza o fractiune de secunda. In timpul expunerii, pacientul va fi rugat sa nu inspire. Placuta dupa expunere este introdusa in scaner iar imaginea este preluata in computer. In cazul radiografiilor intraorale nu este necesar sa fie indepartate obiectele metalice de la nivelul capului si a gatului, ci doar lucrarile protetice mobilizabile (proteze dentare).
a) Radiografia retroalveolara (periapicala)
Reprezinta examenul radiologic care ofera cea mai fidela imagine, la scara 1:1, pentru examinarea detaliilor de structura dentoalveolara si a proceselor patologice ce se pot gasi la acest nivel.Pe o radiografie retroalveolara, cu o singura expunere, pot fi vizualizati intre 1-3 dinti alaturati. Pentru dintii pluriradiculari pot fi necesare mai multe expuneri, pentru vizualizarea radacinilor din diferite unghiuri (incidente excentrice).
b) Radiografia Bite-wing
Este folosita in depistarea precoce a cariei dentare (interproximale si ocluzale) si a parodontopatiilor marginale.Pe o singura imagine gasim coroanele dinti lor apartinand ambelor arcade, astfel fiind evidentiate grupe
de dinti antagonisti in ocluzie, numarul lor variind cu dimensiunea filmului utilizat.
c) Radiografia ocluzala investigarea palatului dur sau a planseului bucal (corpi straini radioopaci, calculi salivari).
– stabilirea gradului de extensie oro-vestibulara a unor procese patologice.
– stabilirea orientarii spatiale a unor radacini cu directie aberanta sau a pozitiei dintilor inclusi.
– identificarea gradului de deplasare in sens vestibulo-oral a fragmentelor de fractura.
– in prezenta trismusului sau anchilozei ATM, afectiuni care nu permit deschiderea gurii
d) Radiografia endodontica (cu ac pe canal)
Este radiografia retroalveolara indicata pentru determinarea lungimii de lucru a canalelor radiculare in timpul tratamentului endodontic, inaintea obturatiei de canal prin folosirea markerilor radioopaci ( conuri de gutaperca) si dupa obturatia finala de canal, pentru verificarea corectitudinii obturatiei.
e) Status dentar
Este o metoda de investigatie radiologica prin care sunt preluate imagini detaliate a intregii danturi, la scara 1:1 pe radiografii retroalveolare.Numarul de expuneri necesare, variaza in functie de numarul dintilor prezenti pe arcade. Status radiologic bimaxilar – intreaga dantura este inregistrata, la scara 1:1, prin 14 radiografii retroalveolare si 4 radiografii bite-wing.
Ortopantomografia (OPG) sau radiografia panoramica capteaza imaginea intregii danturi si a maxilarelor, de la o articulatie la alta, pe un singur film, cu o cantitate redusa de radiatii si intr-un timp de examinare foarte scurt.
4. RADIOGRAFIA DE SINUS MAXILAR SI SINUS FRONTAL
Cu ajutorul acestei radiografii se pot observa foarte clar delimitarile si forma cavitatii sinusale cat si eventualele patologii prezente la nivelul sinusurilor maxilare si frontal