Radiologie

Echipamente medicale

Radiologia dentara reprezinta obtinerea prin expunere la radiatii X a unei imagini a dintilor si maxilarelor. Acest procedeu este practicat cu scopul de a cauta anomaliile nedecelabile la examenul clinic, carie in primele stadii, abces, chist sau granulom la extremitatea unei radacini, tumora sau fractura unei radacini sau a unui maxilar, dinte inclus. Radiologia dentara nu comporta nici un risc pentru pacient si nici pentru persoanele din apropiere (insotitori, medici, asistente, vecini etc., iradierea fiind minimă). Utilitatea acestei investigatii este maximă in diagnosticarea afectiunilor ascunse ale danturii. In clinica noastra pacientii vor putea gasi servicii de radiologie si imagistica medicala oferite cu profesionalism.

Aparatul KaVo OP 3D PRO este vârful de gamă al producătorului ce are o tradiție de legendă de peste 50 de ani. Folosește tehnologii 2D și 3D, acoperind astfel toate nevoile clienților. Platforma modernă 3-în-1 prin noul design și versabilitate, setează un nou standard de vârf când vine vorba de imagistică maxilo-facială.

AVANTAJELE NOULUI KAVO OP 3D PRO

– Aparat cu tehnologie 2D/3D upgradabil cu braț cefalometric;
–  Nivel de radiații scăzut datorită noii tehnologii Low Dose Technology™;
– Flexibilitate ridicată prin 5 mărimi de volume de mărimi ale câmpului vizual, până la FOV 13 x Ø 15 cm și 4 rezoluții;
–  Abilitatea de a compensa pentru poziționarea incorectă a pacientului și dificultățile anamotice cu tehnologia Multilayer ce oferă 5 imagini panoramice cu un singur proces de scanare;
–  Obține în mod automat imaginea panoramică optimă prin tehnologia ORTHOfocus™;
–  Simplu, intuitiv și ușor de folosit mulțumită noii interfațe pentru utilizator cu touch-screen;
–  Concept modular ce asigură fiablitate și rentabilitate maximă în timp.

Tehnica:

Radiografiile intraorale digitale, se fac cu receptorul de imagine (placuta fosforica – asemanatoare ca dimensiune filmului dentar clasic), plasat in cavitatea bucala. Pentru ca imaginea sa fie clara si sa cuprinda exact zona de interes, este foarte important ca pacientul sa ramana nemiscat, pana dupa realizarea expunerii, care dureaza o fractiune de secunda. In timpul expunerii, pacientul va fi rugat sa nu inspire.  Placuta dupa expunere este introdusa in scaner iar imaginea este preluata in computer. In cazul radiografiilor intraorale nu este necesar sa fie indepartate obiectele metalice de la nivelul capului si a gatului, ci doar lucrarile protetice mobilizabile (proteze dentare).

a) Radiografia retroalveolara (periapicala)

Reprezinta examenul radiologic care ofera cea mai fidela imagine, la scara 1:1, pentru examinarea detaliilor de structura dentoalveolara si a proceselor patologice ce se pot gasi la acest nivel.Pe o radiografie retroalveolara, cu o singura expunere, pot fi vizualizati intre 1-3 dinti alaturati. Pentru dintii pluriradiculari pot fi necesare mai multe expuneri, pentru vizualizarea radacinilor din diferite unghiuri (incidente excentrice).

b) Radiografia Bite-wing

Este folosita in depistarea precoce a cariei dentare (interproximale si ocluzale) si a parodontopatiilor marginale.Pe o singura imagine gasim coroanele dinti lor apartinand ambelor arcade, astfel fiind evidentiate grupe

de dinti antagonisti in ocluzie, numarul lor variind cu dimensiunea filmului utilizat.

c) Radiografia ocluzala investigarea palatului dur sau a planseului bucal (corpi straini radioopaci, calculi salivari).

– stabilirea gradului de extensie oro-vestibulara a unor procese patologice.

– stabilirea orientarii spatiale a unor radacini cu directie aberanta sau a pozitiei dintilor inclusi.

– identificarea gradului de deplasare in sens vestibulo-oral a fragmentelor de fractura.

– in prezenta trismusului sau anchilozei ATM, afectiuni care nu permit deschiderea gurii

d) Radiografia endodontica (cu ac pe canal)

Este radiografia retroalveolara indicata pentru determinarea lungimii de lucru a canalelor radiculare in timpul tratamentului endodontic, inaintea obturatiei de canal prin folosirea markerilor radioopaci ( conuri de gutaperca) si dupa obturatia finala de canal, pentru verificarea corectitudinii obturatiei.

e) Status dentar

Este o metoda de investigatie radiologica prin care sunt preluate imagini detaliate a intregii danturi, la scara 1:1 pe radiografii retroalveolare.Numarul de expuneri necesare, variaza in functie de numarul dintilor prezenti pe arcade. Status radiologic bimaxilar – intreaga dantura este inregistrata, la scara 1:1, prin 14 radiografii retroalveolare si 4 radiografii bite-wing.

Ortopantomografia (OPG) sau radiografia panoramica capteaza imaginea intregii danturi si a maxilarelor, de la o articulatie la alta, pe un singur film, cu o cantitate redusa de radiatii si intr-un timp de examinare foarte scurt.

OPG releva o imagine de ansamblu a aparatului dentomaxilar si ofera medicilor stomatologi date importante care nu pot fi observate la examenul clinic despre numarul, pozitia, structura dintilor erupti sau neerupti, a radacinilor dintilor, relatia lor cu structurile de sustinere si de vecinatate: sinus maxilar, canal mandibular, etc.
Tehnica:
Inainte de pozitionarea la aparatul OPG, pacientul va fi rugat sa indeparteze de la nivelul capului si gatului orice obiect metalic: lant, cercei, agrafe, ochelari, piercing, lucrari protetice mobile (proteze). Apoi operatorul ii va pune un sort plumbat special si pacientul va fi invitat sa stea in fata aparatului OPG in pozitie ortostatica. Pacientul se va tine cu mainile de manerele aparatului si va musca usor cu dintii frontali pe piesa de muscat sterila pentru a aduce cele doua arcade in acelasi plan, si va privi confortabil inainte in oglinda aparatului.Operatorul va ajusta usor pozitia capului cu ajutorul layerelor luminoase, in functie de niste planuri de referinta si va ruga pacientul ca pe timpul expunerii sa ramana nemiscat. Apoi, operatorul va iesi din sala si va declansa expunerea.Pe parcursul expunerii se va auzi un semnal sonor iar o parte a aparatului se va roti in jurul capului pacientului, proces care dureaza maxim 15 secunde. Este important ca in acest timp pacientul sa nu isi modifice deloc pozitia.
3TELERADIOGRAFII
 
Teleradiografia sau radiografia cefalometrica este o metoda de radiodiagnostic care ofera o imagine de ansamblu asupra structurilor osoase ale viscerocraniului si o parte a neurocraniului. Este un examen indispensabil in ortodontie. Cu ajutorul ei se pot face predictii asupra cresterii mandibulare a copiilor, permitand efectuarea unor masuratori ortodontice exacte si se pot determina modificarile care au aparut in timpul tratamentului ortodontic.
Teleradiografia este utila si in chirurgia maxilo-faciala, in depistarea fracturilor si patologiei la nivelul masivului cranio-facial.
Tehnica:
Este folosit acelasi aparat ca si in cazul radiografiilor panoramice insa in cazul acesta aparatul capteaza imaginea dintr-o pozitie fixa, aflata la distanta de capul pacientului. Inainte de pozitionarea la aparat, pacientul va fi rugat sa indeparteze de la nivelul capului si gatului orice obiect metalic: lant, cercei, agrafe, ochelari, piercing, lucrari protetice mobile (proteze).
Operatorul ii va pune un sort plumbat special si il va invita sa stea in fata aparatului in pozitie ortostatica, confortabila iar capul va fi fixat cu suportul de plastic pentru urechi (arata ca niste casti). Acest lucru asigura alinierea perfecta a capului, pentru a se obtine o imagine clara a structurilor urmarite.
Operatorul va iesi din sala si va declansa expunerea. Pe parcursul expunerii pacientul va auzi un semnal sonor. Este important ca in acest timp pacientul sa nu isi modifice deloc pozitia.
a) Teleradiografia laterala (de profil)
Capteaza elementele osoase ale craniului, profilul cranian si o parte a neurocraniului vazut din lateral, pe un singur film. Este radiografia de electie folosita in diagnosticul si pe parcursul tratamentelor ortodontice.
b) Teleradiografia de fata (postero-anterioara)
Este un tip de teleradiografie in care pacientul sta cu fata la receptorul de imagine.Acest tip de radiografii este folosit in special in evaluarea si planificarea tratamentului la pacientii cu asimetrii faciale.

4. RADIOGRAFIA DE SINUS MAXILAR SI SINUS FRONTAL

Cu ajutorul acestei radiografii se pot observa foarte clar delimitarile si forma cavitatii sinusale cat si eventualele patologii prezente la nivelul sinusurilor maxilare si frontal

Vizualizarea sistemului venos 
Acest serviciu va putea fi accesat de orice medic, in special de medicii esteticieni in etapa preoperatorie, in vederea stabilirii exacte a locurilor de punctionare, in vederea minimizarii discomfortului resimtit de pacienti, precum si a riscului de aparitie al hematoamelor postoperatorii.