Endodontie microscop
Tratamentul endodontic (cunoscut și ca „tratamentul de canal” sau „scoaterea nervului”) este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale dentare, care tratează „interiorul dintelui” (camera pulpară, sistemul de canale și nervii) pentru eliminarea infecțiilor și protejarea de infecții viitoare și un nou retratament.
Tratamentul clasic pentru obturație de canal în care medicul realizează procedura cu ochiul liber are o rată de reușită de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic asigură o rată de succes de peste 90%, eliminând numeroase riscuri atât în etapa non-chirurgicală, cât și în cea chirurgicală.
Avantajele tratamentului endodontic realizat la microscopul dentar sunt multiple:
- diagnosticul corect al unor afectiuni ale dintelui care fara magnificatie nu pot fi identificate: fracturi radiculare longitudinale, perforatii, fisuri;
- posibilitatea indepartarii instrumentelor fracturate din canalul radicular;
- posibilitatea aplicarii in canalul radicular a unor materiale speciale( MTA, Bioceramics) , a caror manipulare necesita o vizibilitate foarte buna;
- cresterea confortului pacientului, prin scurtarea duratei tratamentului;
- vizibilitatea foarte buna, care asigura medicului un bun control al manoperei efectuate.
Endodontia clasica isi justifica multitudinea de esecuri prin argumentul lipsei vizibilitatii si a utilizarii exclusive a simtului tactil. Tehnologia de ultima generatie a introdus microscopul operator in medicina dentara revolutionand astfel un domeniu ”orb” pana nu demult. Microscopul a venit in ajutorul medicilor specialisti confirmand citatul marelui medic endodont Prof. Dr. S. Kim ” You can’t treat what you can’t see” ( ”Nu poti trata decat ceea ce vezi”).Microscopul s-a dovedit a fi util in vizualizarea mult mai buna a complexitatii anatomiei dentare, in tratamentul dintilor cu acces dificil, la gasirea canalelor suplimentare, la indepartarea instrumentelor fracturate pe canal, in instrumentarea canalelor calcificate, lucruri care sunt foarte dificil de detectat prin metode traditionale de tratament. Microscopul ajuta medicul sa vizualizeze canalele radiculare la mariri de la 3,5 la 20 de ori si prin iluminarea campului operator cu lumina de inalta intensitate.