Odontoterapie

Odontoterapia este ramura de servicii stomatologice a medicinei dentare ce se ocupă cu tratamentul cariei dentare, a efectelor și complicatiilor acesteia, precum și cu tratamentul traumatismelor dentare sau tratament după implant dentar.

Odontoterapia restauratoare

este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea cariilor dentare, dar și cu refacerea dinților afectați de traumatisme.

Caria dentară este cea mai răspândită boală cronică din lume, fiind considerată o problemă majoră de sănătate publică globală.

Potrivit Federației Dentare Internaționale, aproape jumătate din populația globului, respectiv 44%, suportă consecințele netratării cariilor dentare. De asemenea, la nivel global, între 60% și 90% dintre școlari sunt afectați de carii dentare.

Pentru că o carie dentară în stadiu incipient nu poate fi observată decât de medic, vizitele periodice la clinica stomatologică reprezintă singura modalitate de a preîntâmpina formarea de carii profunde.

Odontoterapia restauratorie înseamnă refacerea structurii și funcționalității dinților afectați de carii, dar și de fracturi, leziuni sau traumatisme dentare.

Tratamentele endodontice realizate de medicii specializați în odontoterapie restauratoare presupun îndepărtarea țesuturilor dure afectate ale dintelui, curățarea suprafeței cariate, realizarea de obturații și restaurarea dintelui.

Obturația fizionomică la microscop

 Acest tip de tratament endodontic se realizează cu microscopul dentar și permite medicului specialist în odontoterapie restauratorie să vadă cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, pentru a aprecia corect extinderea și profunzimea acesteia.

Microscopul dentar,  folosite în cadrul clinicilor Centru medical SF. GHEORGHE,  oferă posibilitatea măririi de cel puțin 16 ori a zonelor afectate, tratamentele de canal având astfel o rată mai mare de succes.

Obturația de canal la microscop

Atunci când structura dintelui este distrusă de carie rezultă inflamarea pulpei dentare și a nervului. Tratamentul de canal presupune în primul rând înlăturarea nervului și sigilarea dintelui, specialistul optând pentru restaurarea dintelui cu ajutorul unei lucrări protetice de tip coroană dentară cu pivot sau încrustație dentară.

Odonterapia restauratorie – tipuri de tratamente

 

Tratamentul endodontic este personalizat în funcție de cauza prezentării pacientului la medicul specialist în odontoterapie restauratoare.

Tratamente endodontice pentru salvarea dintelui afectat de carii dentare

Lăsate netratate, cariile pot evolua rapid și pot afecta pulpa dentară și nervul, moment în care apare durerea.

Simptomele pot varia în funcție de suprafața afectată. Putem resimți sensibilitate dentară, dureri ușoare atunci când consumăm alimente dulci, reci sau calde, dureri spontane ascuțite sau durere accentuată continuă.

Pentru a trata caria, medicul specializat în odontoterapia restauratoare poate opta pentru mai multe tipuri de tratament.

Obturația fizionomică (plomba)

 Obturația fizionomică reprezintă cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte cariat. Medicul stomatolog va curăța zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și va umple spațiul cu un compozit biocompatibil, care va reda funcționalitatea dintelui.

În cazul reabilitărilor orale pe dinții frontali, pentru a păstra estetica zâmbetului, compozitul va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural.

Tratamente odontologice pentru salvarea dintelui afectat de traumatisme dentare

Traumatismele dentare pot fi de trei tipuri: 

  • Fracturi: fisuri ale smalțului, fractură coronară necomplicată, fractură coronară complicată, fractura radiculară, fractura alveolară
  • Luxaţii: contuzia, subluxaţia, extruzie, luxaţia laterală, intruzia, avulsia
  • Leziuni ale gingiei şi mucoasei orale: dilacerarea (ruperea țesutului), contuzia, abraziunea

Atunci când vorbim de fisuri sau fracturi ale smalțului, dacă fragmentul dentar este de mici dimensiuni, tratamentul constă în finisarea marginilor sau completarea acestora cu material compozit.

Dacă fragmentul fisurat sau rupt este mai mare, cu expunere a dentinei, medicul specialist în odontoterapie va recomanda un tratament medicamentos pentru refacerea plăgii și o etapă de restaurare coronară.

Situația se complică în cazul fracturilor radiculare (ale rădăcinii dintelui) sau fracturilor alveolare, fiind nevoie mai întâi de tratamente endodontice. Potrivit specialiștilor, dinții cu fracturi radiculare pot fi rareori salvați. O rezecție apicală, respectiv o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea porțiunii afectate de la vârful rădăcinii, poate salva o parte din dinte.

În cazul în care nervul dintelui este afectat, este nevoie, de asemenea, de o primă etapă de tratatament endodontic. Ulterior, se poate trece la aplicarea unui dispozitiv corona-radicular (pivot) și la efectuarea unei lucrări protetice (coroană dentară).

Tratamentele aplicate în odontoterapia restauratoare sunt susținute în cadrul clinicii  Centru medical SF. GHEORGHE  de tehnologii de ultimă generație, minim invazive, care au ca scop menținerea cât mai mult din structura dintelui natural.

În plus, noile tehnologii îi ajută pe pacienți să aibă o experiență confortabilă în timpul tratamentului odontologic.